Božić - katalozi i akcije

Trenutno nema važećih kataloga

Božić - Trgovci

Božić

Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Slavi se 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, tj. katolički Božić, i također se slavi 7. januara po julijanskom kalendaru, tj. pravoslavni Božić. Slavljenje Božića datira još iz 4. stoljeća, kada se prvobitno počinje slaviti u Rimu. Priprema za Božić započinje tzv. Adventom ili Došašćem tj. sa početkom decembra, i priprava za sam blagdan traje četiri sedmice i završava 24. decembra, tj. na Badnji dan. Najpoznatiji običaj za Božić je ukrašavanje božićnog drvca. Ono datira još iz 18. vijeka, te je ta tradicija počela najvjerovatnije u Njemačkoj.

U Bosni i Hercegovini obilježavaju se katolički i pravoslavni Božić. Priprava također započinje Adventom sa početkom decembra. Tijekom Adventa, ljudi koriste brojne ukrase kako bi uredili svoj dom. Njima prije svega ukrašavaju vanjski izgled svoje kuće, te svi domovi po noći svijetle. Poznat je i običaj postavljanja adventskog vijenca, koji sadrži 4 svijeće. Svaka svijeća označava jednu sedmicu Adventa. Najpoznatiji običaj je sigurno ukrašavanje božićnog drvca, te ta drvca možete vidjeti ne samo u svakom domu, već i na svakom trgu diljem BiH. U zadnjem tjednu Adventa prave se božićni kolači. Prave se razne vrste, a cilj ih je napraviti što više. Na sam Božić, djeca otvaraju poklone koje im je donio Djeda Mraz i ostavio pod božićno drvce. Posebnu čar Božiću u BiH daje snijeg!

Božićne ponude

U mnogim velikim trgovačkim lancima poput Bingo, Tropic, Mercator, Robot objavljuju se posebni katalozi i letci sa popustima. Najbolje se prodaje hrane, a pored hrane, proizvodi koji su najtraženiji u Božićno vrijeme su čestitke za Božić, igrokazi, ukrasi, slike, ukrasne poruke, pa čak i auto gume koje su nužne za vožnju po snijegu. U nekim od ovih trgovina također su traženi i kozmetički proizvodi kao i parfemi. Njih možete često naći pod božićnim drvcem, kao i igračke za djecu, elektroničke uređaje, odjeću i mnogo više.

Božićna kupovina

Božićnu kupovinu bez sumnje treba dobro isplanirati. Na taj način ćete uštediti novac i svojim najmilijima darovati upravo ono što oni žele. Moji katalozi vam nudi pregled najboljih ponuda sa fantastičnim cijenama. Tu ćete pronaći najljepše poklone za svoju porodicu i prijatelje. Ne ostavljajte božićnu kupovinu za zadnji dan. Posjetite već sada Moji katalozi i pogledajte široku ponudu raznovrsnih kategorija kao što su igračke, elektronički uređaji i mnogo više.

Sretan / srećan Božić svima!

Najnoviji katalozi